2021-01-27 00:00
Mathias

Att ha kameror som både visar livebilder och har möjlighet till att spela in videoklipp kan vara både praktiskt och tryggt. Men oavsett om du vill använda dom för att övervaka din infart, eller för att se att allt är lugnt med hästarna i stallet, så finns det en del saker att tänka på för att få så bra bildkvalitet som möjligt.

Syftet och kameravalet

Det första du ska tänka på är såklart syftet med kameran. Ska kameran användas specifikt för övervakning av t.ex. bilen på infarten, eller ska den se bredare och visa hela trädgården? Hur långt är det från kameran till platsen där du tror att det du vill övervaka händer?

En kamera har två saker du ska ta hänsyn till för att hitta rätt kamera till ditt behov. Dels är det linsen, som anges i millimeter, och den avgör hur ”inzoomad” bilden blir. En tjockare lins ger mer inzoomning, och en tunnare lins ger mindre inzoomning. Kameror för privat bruk brukar ha en lins mellan 3-6 mm, och SecuritasHome IP-kamera Inne WiFi har en 3 mm lins, och våra utomhuskameror har en 4 mm lins.

En annan sak, som delvis styrs av linsens tjocklek, är hur brett kameran ser, det så kallade synfältet eller Field of View (FoV). Generellt kan man säga att en tjockare lins ger ett smalare synfält, och vice versa. Detta mått anges i grader, och om gradantalet är 180 grader så ser kameran alltså allt i en halvcirkel framför sig. Du hittar alla specifikationer för våra kameror nederst i det här inlägget.

Lagen

Det finns en lag som styr hur och var du får övervaka med en kamera. Ofta kallas lagen ”Kameralagen”, men det korrekta namnet är ”Kamerabevakningslagen” och det är på Integritetsskyddsmyndighetens hemsida (f.d. Datainspektionen) som du hittar information om denna lag.

Generellt kan man säga att om övervakningen sker på din egna tomt, och syftet är av rent privat karaktär, så omfattas övervakningen inte av lagen och man behöver inte ansöka om något tillstånd eller skylta om sin kameraövervakning. Men tänk på att inga allmänna platser, eller grannens infart, får finnas med på dina bilder.

Placering och montering

Placeringen av kameran styrs av olika faktorer, och ibland måste man göra kompromisser beroende på de fysiska förutsättningarna.

- Var kan man rent praktiskt fästa kameran? Finns det en vägg, en takfot eller en stolpe att fästa den på? Tänk på att underlaget ska vara still, en plåtvägg som rör sig i vinden ger skakiga bilder.

- Finns det tillgång till strömförsörjning (PoE eller 230v beroende på kameramodell) och behöver kameran WiFi-täckning? Beroende på kameramodell så kanske du behöver närhet till ett vägguttag, eller kontakta en elektriker för att placera ett nytt vägguttag där du vill ha kameran.

- Finns det en risk att någon saboterar kameran? Om du är orolig för att någon kan komma åt kameran och sabotera den, så kan det vara bra att placera den lite högre upp, mer svåråtkomligt.

- Motljus från solen eller belysning? Framförallt under dygnets mörka timmar så är kameran känslig för motljus. En bil som svänger in på din infart med ljusen på, kan blända kameran och göra bilderna svåra att tolka. Placera då hellre kameran lite högre upp, eller snett framför infarten, så att vinkeln i förhållande till ljuskällan blir större.

- Rörliga föremål? Även om våra kameror använder sig av videoanalys för att detektera vad som rör sig, så triggar varje rörelse en inspelning. Har du då en flagga eller något annat som hela tiden rör sig, så kan det bli onödigt många inspelningar. Försök därför att minimera antalet naturligt rörliga objekt i kamerans synfält.

Ljusförhållande

Ljusförhållandena som råder är viktiga att ta hänsyn till. Ju mer belysning desto bättre bild, men när det blir allt för mörkt i bilden så kommer kameran istället att aktivera sin IR-belysning och övergå till svart-vit bild. IR-belysning är en typ av ljus som är osynligt för det mänskliga ögat, men som kamerans lins kan uppfatta. Har man konstant vanlig belysning på det man vill övervaka så kommer kameran att behålla sitt färgseende även om det är mörkt ute. Övergången mellan färg och svart-vitt sköter kameran själv och det är inget du själv behöver justera in.

En sak att tänka på är att belysning drar till sig insekter under dygnets mörka timmar, och spindlar har en tendens att gärna bygga sitt nät där det finns mycket insekter. Därför är det ganska vanligt att man ibland under sommaren behöver sopa av runt kameran för att ta bort lite spindelväv och annat som samlats framför kameran. Du märker såklart i kamerabilden när du behöver göra detta. Ska du placera extra belysning på platsen för kameran skull, så kan det vara bra att placera ljuskällan en bit bort från kameran. Minst en meter bort, och på så sätt samlas insekterna framför lampan istället för framför kameran.

Bild på IP-kamera Inne WiFi

IP-kamera inne WiFi

Upplösning:1920x1080

Lins: 3.0 mm

Synfält: 117 grader

IR-längd: Ca 5 meter

Bild på IP-kamera Ute WiFi

IP-kamera Ute WiFi

Upplösning: 1920x1080

Lins: 3.0 mm

Synfält: 117 grader

IR-längd: Ca 12 meter

Bild på IP-kamera Ute PoE

IP-kamera Ute PoE

Upplösning: 1920x1080 / 1280x720

Lins: 4 mm

Synfält: 86 grader

IR-längd: Ca 30 meter

Bild på IP-kamera Ute PoE Stor

IP-kamera Ute PoE Stor (modell avsedd för SecuritasPro/företag)

Upplösning: 1920x1080 / 1280x720

Lins: 4 mm

Synfält: 86 grader

IR-längd: Ca 80 meter

 

Bild på IP-kamera Ringklocka

IP-kamera Ringklocka

Upplösning: 1080p live / 720p inspelat

Synfält: 180 grader

 

Har du frågor kring placeringar eller hur du ska designa ditt larm, tveka inte att kontakta oss på telefon 0771-10 10 90.