2021-01-20 00:00
Mathias

En väldigt vanlig fråga vi får är hur ett hemlarm fungerar om man har husdjur? Har man akvariefiskar så kanske det inte är något man direkt funderar över, men en eller flera katter eller hundar kan såklart påverka hur du planerar och monterar ditt larm. Men var inte orolig, det finns lösningar som fungerar utan problem. Och skulle du istället ha funderingar över om din robotdammsugare triggar larmet, så gäller dessa tips för dig med!

Husdjursanpassade detektorer

Det första man kan tänka på är att alla våra rörelsedetektorer är husdjursimmuna upp till en viss vikt. I praktiken betyder det att detektorn är lite ”trögare” och reagerar inte för vissa mindre rörelser i golvnivå. De rörelserna har vi räknat om i vikt för att göra det enklare för er, så att ni kan jämföra ert husdjurs vikt mot hur trög rörelsedetektorn är innan den löser ut ett larm.
- Rörelsedetektor med kamera - Husdjursimmun upp till ca 20 kg
- Rörelsedetektor - Husdjursimmun upp till ca 20 kg
- Garage & Förrådsdetektor med kamera - Husdjursimmun upp till ca 35/60 kg
- Garage & Förrådsdetektor - Husdjursimmun upp till ca 60 kg

Tre sätt att tänka när man planerar sitt larm

Kortfattat kan man säga att det finns tre sätt att resonera vid planeringen av sitt larm om man har husdjur, och vilket sätt man väljer har att göra med storleken på husdjuret, om det är en hund eller katt, hur ser min planlösning ut i bostaden, och hur mycket pengar vill jag lägga på mitt larm?

Alternativ 1 - Om ditt husdjur är mindre, som en liten hund eller en katt (eller robotdammsugare), så bör det fungera att planera ditt larm som vanligt, utan att ta hänsyn till husdjuret. De husdjursimmuna rörelsedetektorerna reagerar inte för de mindre rörelserna, och därför blir det inga oönskade larm. Om ditt husdjur däremot har en tendens att vilja hoppa upp på möblerna och på så sätt kommer högre upp än golvnivån, så kan det dock bli problem. Detektorerna är husdjursimmuna vid golvnivån, men högre upp i deras synfält så reagerar de även på mindre rörelser och en katt som hoppar upp på en fönsterbräda kan därför trigga ett larm.

Alternativ 2 - Har du ett större husdjur, eller ett husdjur som ofta hoppar upp i soffan eller på köksbordet, så kan det istället vara aktuellt att inte använda rörelsedetektorer utan istället fokusera på att larma upp öppningsbara dörrar och fönster med magnetkontakter, och att använda akustiska glaskrossdetektorer för att detektera om fönsterglas krossas. På så sätt så reagerar inte larmet alls för rörelser inomhus, men ett larm triggas om ett fönster krossas eller en dörr öppnas.

Alternativ 3 - Som standard på SecuritasHome så medföljer såklart möjligheten att endast larma skalet på huset, så kallat skallarm eller nattlarm. Tanken med detta är att du aktiverar de detektorer som sitter på ”skalet”, d.v.s. magnetkontakterna och eventuella glaskrossdetektorer. Vanligtvis används detta när man går och lägger sig på kvällen, så att skalet på huset är larmat nattetid, men utan att riskera ett oönskat larm om man själv går upp nattetid för en nattmacka eller ett toabesök. Givetvis kan det här även användas för ditt husdjur, så de gånger du tar med ditt husdjur när du lämnar hemmet så aktiverar du hela larmet, men om ditt husdjur måste lämnas hemma så aktiverar du ”Nattläget” och djuren kan då röra sig fritt inomhus.

Sirenljud och husdjurens känsliga öron

Den inbyggda sirenen i din SecuritasHome centralapparat, och eventuella extra sirener som du väljer till, är från start inställda på att låta högt för att påkalla uppmärksamhet och avskräcka en inkräktare. Har man husdjur och ett oönskat larm skulle inträffa så kan det såklart vara stressande för husdjuret med en hög siren, och därför kan vi justera ljudnivån i sirenerna i fyra olika lägen (Högt/Mellan/Lågt/Av) för att minimera risken för att ditt husdjurs hörsel skulle ta skada.

Har ni frågor kring funktionerna eller hur du ska planera ditt larm så ring oss på 0771-101090 - vi hjälper gärna till!

PS. Akvariefiskarna då, kan de lösa ut larmet? Nej, vi har gått igenom tiotusentals väktarrapporter från våra väktare och inte en enda gång har ett larm löst ut på grund av akvariefiskar… Däremot så kan det vara bra att ha en vattendetektor placerad under akvariet så att man får ett tidigt larm om akvariet skulle börja läcka vatten!