2020-12-02 00:00
Mathias

Vintern är här, och med vintern kommer mysiga kvällar i stearinljusets sken och kanske får vedkaminen sprida värme i huset. Men med stearinljus och eldstäder inomhus kommer också risken för brand, och det ligger såklart i allas intresse att minska risken för att något ska hända. Ta del av våra tips för hur du kan förekomma olyckan, och få fira julens högtid i lugn och ro!

Generella tips

- Se till att ha fungerande brandvarnare hemma, eller ännu hellre rökdetektorer uppkopplade mot en Larmcentral. Brandvarnaren varnar er när ni är hemma, men rökdetektorn tillkallar hjälp även när ingen är hemma och kan höra det pipande ljudet! Ta för vana att regelbundet kontrollera att brandvarnaren fungerar och att batteriet är friskt.
- Ha minst en brandsläckare hemma, och helst även en brandfilt. För att få bra effekt på en eventuell brand så bör din brandsläckare vara på minst 6 kilo, men en mindre är bättre än inget!
- Kontrollera brandsläckaren regelbundet så att den har rätt tryck och därmed fungerar om du måste använda den. Är det en pulversläckare så vänd den även upp och ner några gånger för att undvika att pulvret ”sätter” sig inuti brandsläckaren.
- Prata med din familj och dina barn om vad som kan hända, och hur de ska agera om en brand skulle uppstå. Vilka saker ska man ta med sig ut? Vart ska ni ses utanför bostaden? Vem tar med sig husdjuret? Att ha pratat igenom sådana saker gör såklart att man är mer mentalt förberedd om det värsta skulle inträffa!

Stearinljus

- Håll levande ljus utom räckhåll för barn och husdjur, och se till att juldekorationer är på säkert avstånd - inte minst i adventsljusstaken som ofta fylls med kottar och mossa (som givetvis ska vara flamskyddade!).
- Glöm aldrig att släcka de levande ljusen så fort ni lämnar rummet. Ta för vana att räkna hur många ljus du tänder, och se till att ni släcker lika många. Och varför inte sätta upp en lapp som påminner er vid nattduksbordet eller ytterdörren?

Vedspisen

- Se till att inte ha något brännbart framför vedspisen när du eldar. Gnistor kan skjutas iväg förvånansvärt långt, och orsaka eldsvåda.
- Elda med torrt virke av rätt typ, så undviker ni onödig rökutveckling och gnistor.
- När du askar ur spisen så lägg askan i en metallhink med lock. Släng aldrig askan direkt i soporna, vare sig inomhus eller utomhus.

Ljusstakar och julgranen

- Elljusstakar och ljusslingorna till julgranen kan orsaka bränder om de utvecklar värme. Se till att transformatorn till slingorna placeras på ett brandsäkert sätt, och inte täcks över av julklappar eller juldekorationer.
- Kontrollera att sladden är hel och fri från skador som kan orsaka både bränder och elstötar. Vid minsta tvekan så kassera ljusslingan.
- Använd rätt typ av grenuttag och förlängningssladdar. Om ljusslingan är avsedd att användas i ett jordat uttag, så måste den placeras i ett sådant!

Matlagningen

- Ta för vana att sätta en timer för att ha koll på tiden på det du tillagar. Mycket av julens godheter tar lång tid att tillaga, och ofta kanske man lämnar köket under tiden.
- Ha en brandfilt i närheten, och givetvis locket till kastrullen lätt tillgängligt, så att du kan kväva en eventuell eld på din spis.

Självklart vill vi gärna att ni väljer att skydda ert hem med SecuritasHome, men oavsett om ni gör det eller inte så vill vi att ni är rädda om er och varandra där ute! Skulle du vilja se vilka brandskyddsprodukter som du kan införskaffa via SecuritasHome, ta en titt här!