2020-12-16 00:00
Mathias

Den mörka årstiden kan vara inbjudande för personer som har svårt att skilja på ”ditt och mitt”, men oavsett årstid så är ett inbrott i ens hem något otäckt att behöva uppleva. Oftast är känslan av att någon obehörig rotat igenom ens saker värre än den faktiska förlusten av ägodelarna. Bostadsinbrotten är jämt fördelade över dygnet, och jämt fördelade över veckodagarna. Dock så sker det fler inbrott under perioden oktober-mars, än vad det sker april-september. (Källa: Brottsförebyggande Rådet)

Men som alltid är det bättre att försöka förebygga än att reparera efteråt, så därför har vi sammanställt lite tips som kan minska risken för ett eventuellt inbrott i din bostad;

- Ha ytterdörrar låsta när de inte måste vara upplåsta. Det är inte alltför ovanligt att en inbrottstjuv smyger runt och känner på ytterdörrarna, även om ni är hemma i bostaden. Och förvara inte era värdesaker, t.ex. bilnycklar och plånbok, direkt innanför ytterdörren.

- Håll rent från onödiga saker utomhus som kan underlätta för en inbrottstjuv, och ha inte stegar och verktyg liggande lätt tillgängligt. Men - det får inte vara för rent och städat, det ska synas att det bor någon i huset!

- Tänd och släck belysningen när det är mörkt, gärna på oregelbundna tider, så att det ser ut som att någon är hemma. Istället för gamla timers så rekommenderar vi fjärrströmbrytare som du kan tända och släcka på distans i din app, men som samtidigt går att schemalägga så att de tänder automatiskt när det börja att bli mörkt. Läs mer om fjärrströmbrytare här!

- Försök att ha musik igång, eller en radio som spelar. Ljudet ger intryck av att någon är hemma, och skulle du vilja så kan du såklart starta musikuppspelning med ditt SecuritasHome system, läs mer här!

- Tänk som en tjuv! Gå en runda runt ditt hus på dagen, och en runda på kvällen. Hur skulle du tagit dig in? Var finns det enkla fönster eller dörrar att bryta upp, och var är det mörkt? Finns det ställen där grannarna inte har insyn, och en tjuv kan jobba ostört?

- Lär känna dina grannar, om du inte redan gör det. Ha grannsamverkan igång och hjälps åt att ha koll efter okända bilar eller andra saker som stör det dagliga mönstret! Berätta för varandra när ni reser bort, och ha koll på varandras fastigheter!

- Ta in posten dagligen, eller be grannen att göra det år dig. En full brevlåda signalerar att ingen är hemma!

- Om det är snö ute så se till att det finns spår i snön som visar att det bor någon i huset. Be grannen att sopa rent från snö på er trappa, och kanske parkera sin bil på er uppfart en kväll.

Utöver ovanstående så finns det såklart en massa tekniska produkter som kan avskräcka och försvåra för en tjuv - inbrottslarm, brytskydd på dörrar eller speciella lås. Men de mest grundläggande sakerna är helt enkelt hur man gör i sitt dagliga liv, hur man låser sina dörrar, stänger sina fönster och samarbetar med sina grannar!