2022-10-26 00:00
Mathias

Det är fredag kväll och du har nyss sagt godnatt till barnen. Du går kvällsrundan med hunden och när du kommit hem så tillkopplar du nattläget på ditt larm så att husets magnetkontakter på dörrar och fönster är aktiva under natten.

Klockan 06.37 vaknar du plötsligt av att larmets siren tjuter, och yrvaken sträcker du dig efter telefonen för att se vad som hänt, och i samma sekund hör du barnen ute i hallen som ropar på dig… Du frånkopplar larmet i appen på telefonen, och i samma sekund så ringer Securitas Larmcentral för att berätta att det löst ett inbrottslarm från magnetkontakten på din ytterdörr. Yrvaket inser du att barnen vaknat tidigt och släppt ut hunden i trädgården, och att de givetvis inte frånkopplat nattläget på larmet innan de öppnade dörren.

Känner du igen scenariot, eller en liknande situation?

Nu kan du enkelt undvika liknande situationer genom att skapa en regel som frånkopplar ditt skalskydd om en specifik detektor i huset detekterar rörelse under en viss tidpunkt. I situationen ovan skulle det kunna sett ut så här:

Du anger i dina inställningar att under lördagar och söndagar, mellan klockan 06.00 och 08.00, så ska skalskyddet på larmet frånkopplas om rörelsedetektorn utanför barnens rum detekterar en rörelse. Så när du tillkopplat nattläget på fredagskvällen så är magnetkontakterna i huset aktiva, tills klockan är t.ex. 06.35 och barnen stormar ut från sitt rum och rörelsedetektorn utanför barnens rum detekterar en rörelse. Då frånkopplas nattläget automatiskt, och barnen kan öppna ytterdörren för att släppa ut hunden utan att larmet löser ut.

Vi hoppas att möjligheten att skapa en sådan regel kan underlätta för både föräldrar och andra som ibland glömmer att frånkoppla skalskyddet och som därmed blir akut medvetna om detta när ytterdörren öppnas och nattläget fortfarande är aktivt.

Regeln är inaktiv som standard, men du når inställningarna enkelt genom att via en dator logga in på Mina Sidor, och där välja ”Automatisering” ute i vänstermenyn, och därefter ”Smart Hemma” i valet överst på sidan. Där kan man även skapa en regel som automatiskt tillkopplar ditt skalskydd om ingen rörelse detekterats i hemmet på t.ex. 30 minuter och om klockan är efter 23.00. Observera att SmartHemma-funktionen inte kan användas om ditt larm är indelat i två områden, t.ex. Huset och Garaget.

Bild på SmartHemma

Har du frågor om funktionen eller andra saker, tveka inte att kontakta oss här via chatten, eller genom att ringa oss på 0771 - 10 10 90.