2020-03-25 00:00
Mathias

Om du redan har IP-kameror, eller tänker skaffa sådana, så har du säkert även funderat över vad kameralagen säger om kameraövervakning för privatpersoner. Vi på SecuritasHome vill göra det enkelt för er, och därför kommer här lite information att tänka på.

Vi har bett vår kollega Calle Kalldal, som jobbar professionellt med att designa kameralösningar, att redogöra lite för vad som gäller;

Visst är det bra med kameror hemma? Att via appen ha koll på vad som händer och möjligheterna med en kamera är många. Förutom den rena övervakningen på vad som sker när du inte är hemma så finns det ju även lite roligare möjligheter - varför inte sätta en kamera som har koll på robotgräsklipparen, ha lite uppsikt på vattenspridaren, kika till båten i din egna sjöbod eller ta reda på vem som äter upp dina tulpaner... Det finns många möjligheter med kameror.

Men, vad får du övervaka?

Kameralagen reglerar att du som privatperson inte behöver söka tillstånd för övervakning av ditt hem men det innebär inte att man får göra vad som helst. Behandla det du ser och det inspelade materialet med respekt och med mycket sunt förnuft. Det är personuppgifter och skall behandlas därefter.

- Du får bara se din egna privata mark. Det vill säga inga kameror mot grannen eller anslutande vägar/trottoarer.

- Spela bara in det som är nödvändigt och spela inte in längre tid än vad som är nödvändigt.

- Använd det inspelade materialet på ett förnuftigt sätt och tänk efter innan du visar det för andra.

- Tänk på att det är du som är ägare till fastigheten som är ansvarig för kamerorna, inte din leverantör som du köpte kamerorna av.

Det här betyder att ett kul klipp på rådjuren som äter dina tulpaner eller robotgräsklipparen som går i klinch med en glömd sko, inte är en personuppgift. Men att lägga ut bilder på personer i sociala medier i stil med ”Är det någon som känner igen de här?” är inte okej och dessutom förstör du möjligheterna för Polisen att göra sitt jobb om du har blivit drabbad.

Du kan läsa mer i detalj om vad som gäller hos Datainspektionen!

Om du har frågor kring det här, eller vill ha hjälp med placering av dina kameror, kontakta oss på 0771-101090 så hjälper vi gärna till!