2021-02-10 00:00
Mathias

SecuritasHome är ett delvis öppet system som tillåter att du kopplar in vissa typer av komponenter som du redan har, eller köpt via andra butiker. Det kan till exempel vara lås, fjärrströmbrytare, lampor, avstängning för vatten eller termostater till din värmepump.

Det finns massor av olika tillbehör från olika tillverkare, och dessa säljs av en mängd olika butiker, både på webben och i fysiska butiker. Det som är gemensamt för alla komponenter är att de fungerar via z-wave. Z-wave är en trådlös kommunikationsteknik som är en standard som olika tillverkare använder sig av. Det betyder att oavsett tillverkare så fungerar tillbehören med varandra.

För att kunna använda sig av z-wave funktionaliteten så krävs det att du har vårt abonnemang Plus eller Premium. Med dessa abonnemang så öppnar sig möjligheten att skapa regler och scheman för dina enheter, och du kan t.ex. göra sådana här regler (om du har själva enheten inkopplad):

- Skapa en regel som automatiskt låser din ytterdörr när du tillkopplar larmet för natten
- Skapa en regel som gör att en lampa tänds om en människa upptäcks i dina IP-kameror, men inte om det bara är ett djur som upptäcks
- Skapa en regel som tänder en eller flera lampor om en dörr öppnas, eller en rörelsedetektor aktiveras
- Skapa en regel som stänger av inkommande vatten om ett vattenläckage upptäcks
- Skapa en regel som stänger av din luftvärmepump om din ytterdörr står öppen för länge
- Skapa en regel som sänker din inomhustemperatur när du tillkopplar larmet
- Skapa ett schema som tänder lampor när solen går ner, utan att någonsin behöva justera en timer för att kompensera för solens ändrade nedgångstid
- Och mycket mer…

De flesta av de här komponenterna säljer vi inte själv i vår webbshop, utan du kan hitta dessa i olika butiker och därmed välja en leverantör och en tillverkare som du är nöjd med.

Här kan du hitta en lista på en del av de komponenter som vi själva testat, men utöver dessa så finns det en mängd olika komponenter som du kan koppla in. Inkopplingen av enheten i SecuritasHome är enkelt att göra själv, antingen via appen eller via din dator. När du är inloggad i appen eller på Mina Sidor så väljer du ”Lägg till enhet” och följer de instruktioner som ges där. Det är först när en enhet av en viss typ anslutits till systemet som dina nya möjligheter att skapa regler blir synliga i systemet.

Typer av enheter

Det finns som sagt en massa olika typer av enheter du kan koppla in, men nedan följer en kort beskrivning av vad enheterna gör, och hur du kan använda dom.

Lampor

Det finns lampor av LED-typ som har själva z-wave funktionen inbyggd i lampan. Det gör att du inte behöver någon fjärrströmbrytare för att lampan ska fungera i systemet, utan du bara skruvar i lampan i din armatur och så är den klar att använda.

Bild på lampaBild på lampa

Fjärrströmbrytare

En fjärrströmbrytare kan antingen vara inbyggd bakom vägguttaget eller strömställaren på väggen, alternativt så kan den vara en enhet som du enkelt bara sticker in i ditt vägguttag. Med en fjärrströmbrytare så kan du styra alla typer av elektriska enheter som har en stickpropp, t.ex. din kaffekokare, en fläkt eller en lampa. Vissa modeller har inbyggd mätning av elförbrukningen, och du kan med detta se exakt hur mycket el en viss lampa förbrukar.

Bild på fjärrströmbrytareBild på fjärrströmbrytare

Sirener

Utöver den inbyggda sirenen i ditt SecuritasHome-system (och de extra sirener som vi själva säljer) så finns det även externa sirener som ansluts via z-wave. Det finns olika modeller på marknaden, och fördelen med dessa är att du ofta får utökade möjligheter att välja hur den ska fungera. Till exempel så kan du ställa in att sirenen endast ska tjuta när en viss detektor triggat larmet.

Bild på sirenBild på siren

Elektroniska lås

Ett elektroniskt lås ansluts till systemet och gör att du kan låsa och låsa upp din dörr från appen, och kombinera detta med själva inbrottslarmet. Till exempel så kan du ställa in att inbrottslarmet slås av när du låser upp din ytterdörr, eller låsa upp på distans när någon ringt på din ringklocka och du vill släppa in besökaren.

Bild på elektroniskt låsBild på elektroniskt lås

Termostater

Termostater finns av olika typer, allt från en liten enhet som ersätter din luftvärmepumps fjärrkontroll, till enheter som ersätter vredet på ditt vattenburna element. Du kan enkelt själv justera temperaturen hemma oavsett var du befinner dig, eller skapa regler som sänker temperaturen efter läggdags och höjer den igen på morgonen. Eller helt enkelt stänga av din luftvärmepump om din ytterdörr stått öppen för länge, så slipper du onödiga elkostnader.

Bild på termostatBild på termostat

Vattenventiler

Att stänga av vattnet till din diskmaskin, eller till hela fastigheten, kan vara ett bra sätt att minimera risken för vattenskador. Har du dessutom en vattensensor kopplad till systemet så kan vattnet automatiskt stängas av om ett läckage uppstår. Vattenventiler finns både som utanpåliggande, som du enkelt monterar själv över ditt befintliga vred, till modeller som monteras direkt på röret.

Bild på vattenventilBild på vattenventil

Larmande enheter

Z-wave enheter som är avsedda att skapa larm tillåts inte i systemet. En magnetkontakt, rörelsedetektor eller liknande enhet kan du därför inte ansluta via z-wave utan den typen av komponenter måste vara av den typ som vi själva säljer i webbshoppen för att säkerställa att larm skapas på rätt sätt och kan hanteras av vår larmcentral.

Om du har frågor på vika enheter du kan koppla in, eller vill ha support för ditt system, tveka inte att kontakta oss på telefon 0771-10 10 90.