2023-05-24 00:00
Mathias

Sommaren stundar, och även om de flesta kanske inte gör långväga resor utomlands, så hoppas vi såklart att kunna se oss om i landet och kanske även kunna hälsa på släkt och vänner som bor lite längre bort. Oavsett hur vi spenderar sommaren så är den gemensamma nämnaren att hemmet ofta står obevakat vissa tider.

Inbrott i privatbostäder är inte koncentrerat till dygnets mörka timmar, och inte heller till den mörka årstiden. Brottsförebyggande Rådet har nyligen presenterat en översikt som visar att det förvisso anmäls fler inbrott under oktober och november, men även på sommarhalvåret så sker alltför många inbrott.

Hur ska man undvika inbrott?

Det finns såklart inga garantier för att aldrig drabbas av ett inbrott oavsett årstid, men här kommer lite tips som kan vara relevanta för just sommarhalvåret;

- Ha ytterdörrar låsta när de inte måste vara upplåsta. Det är inte alltför ovanligt att en inbrottstjuv smyger runt och känner på ytterdörrarna, även om ni är hemma i bostaden. Och förvara inte era värdesaker, t.ex. bilnycklar och plånbok, direkt innanför ytterdörren.

- Stäng eller spärra fönster som står öppna på luftning. Ett äldre kopplat fönster är ingen match för en inbrottstjuv.

- Varma dagar kan det vara frestande att låta ytterdörrar och altandörrar stå öppna för att kunna springa ut och in som man vill. Ligger man på gräsmattan och solbadar är det dock ingen bra idé att ha en obevakad ytterdörr på glänt på andra sidan huset. Ordspråket "Tillfället gör tjuven" kan användas här!

- Håll gräset klippt regelbundet. Om du är bortrest så be en granne eller anlita något företag om du har möjlighet. En vildvuxen trädgård signalerar att ingen är hemma!

- Håll rent från onödiga saker utomhus som kan underlätta för en inbrottstjuv, och ha inte stegar och verktyg liggande lätt tillgängligt. Men - det får inte vara för rent och städat, det ska synas att det bor någon i huset!

- Tänd och släck belysningen när det är mörkt, gärna på oregelbundna tider, så att det ser ut som att någon är hemma. Istället för gamla timers så rekommenderar vi fjärrströmbrytare som du kan tända och släcka på distans i din app, men som samtidigt går att schemalägga så att de tänder automatiskt när det börja att bli mörkt. Läs mer om fjärrströmbrytare här!

- Försök att ha musik igång, eller en radio som spelar. Ljudet ger intryck av att någon är hemma, och skulle du vilja så kan du såklart starta musikuppspelning med ditt SecuritasHome system, läs mer här!

- Tänk som en tjuv! Gå en runda runt ditt hus på dagen, och en runda på kvällen. Hur skulle du tagit dig in? Var finns det enkla fönster eller dörrar att bryta upp, och var är det mörkt? Finns det ställen där grannarna inte har insyn, och en tjuv kan jobba ostört?

- Lär känna dina grannar, om du inte redan gör det. Ha grannsamverkan igång och hjälps åt att ha koll efter okända bilar eller andra saker som stör det dagliga mönstret! Berätta för varandra när ni reser bort, och ha koll på varandras fastigheter!

- Ta in posten dagligen, eller be grannen att göra det år dig. En full brevlåda signalerar att ingen är hemma!

Utöver ovanstående så finns det såklart en massa tekniska produkter som kan avskräcka och försvåra för en tjuv - inbrottslarm, brytskydd på dörrar eller speciella lås. Men de mest grundläggande sakerna är helt enkelt hur man gör i sitt dagliga liv, hur man låser sina dörrar, stänger sina fönster och samarbetar med sina grannar!